Drömmen om hole in one

Är du en inbiten golfspelare? Då drömmer du säkerligen om att någon gång få till ett hole in one, en term som används när man skjuter ut från tee och får i bollen på första slaget. Det är mycket sällsynt och det finns massor av människor som spelar hela livet utan att uppleva ett hole in one. Bedriften är mer känt som ett turslag och brukar därmed firas därefter. Hur stor är chansen att du får ett hole in one och finns det några klassiska hole in ones genom golfhistorien?

hole in one

Hur stor är sannolikheten?

Det finns ett antal olika tidningar och företag som försökt att få fram en siffra på sannolikheten att man landar ett hole in one. Bland annat har tidningen Golf Digest gått ut med siffrorna 1: 12 750, en siffra som det amerikanska försäkringsföretaget Hole In One Insurance också hamnar nära med sina 1: 12 500. Tyska Deutscher Golf Verband fick in siffror på att 473 hole in ones hade gjorts på 4,8 miljoner spel på hål med par 3. Det ger en sannolikhet på 1: 10 150. Viktigt att tänka på är att dessa siffror är beräknade på amatörspelare.

Hole in one för professionella spelare

Det förekommer självklart mer hole in ones när det är professionella spelare inblandade. Ibland finns det även specialpriser om det skulle ske under en tävling, ofta backade av exempelvis försäkringsbolag. Företagen har räknat ut att sannolikheten att en professionell spelare får en hole in one ligger på 1: 2500, det vill säga fem gånger så troligare än att en amatörspelare landar ett. Under Martini International turneringen som hölls i Royal Norwich Golf Club i England 1971 lyckades John Hudson med bedriften att få två hole in ones i rad. Det är den enda dokumenterade gången som detta har hänt under en professionell tävling.