Golf blev under nittiotalet en riktig svensk folksport. Från att i mångas ögon varit en sport för dom med pengar så blev golf snabbt en sport för den vanlige Svensson. Nya banor poppade upp över hela Sverige och alla skulle börja börja spela, väntetiderna för ett medlemskap på en golfklubb var sällan under tre år. Detta har gjort att det finns golfutrustning även för nybörjaren av god kvalitet och till ett bra pris. Medlemskap på en golfklubb finns i alla prisklasser, från “brevlådeklubbar” till andelsklubbar. Nedan ska vi ta en närmare titt på vad det kostar att spela golf.

shutterstock_331295306Ett medlemskap kostar olika mycket

För att få spela golf på Svenska golfbanor måste man först vara medlem i en golfklubb. Medlemskap kostar olika mycket beroende på klubb, var i landet den ligger och hur konkurrensen mellan klubbarna ser ut där du bor. En lite billigare variant är bli medlem i en så kallad “brevlådeklubb”. Det betyder att du är medlem i en klubb långt ifrån där du bor men som har en låg medlemskostnad. Detta gör att du får spela på alla andra golfklubbar mot en greenfee betalning. Vissa klubbar kan kräva att man köper en insats eller aktier i klubben. Många väljer då att låna pengar på nätet för att finansiera medlemskapet.

Utrustning finns i alla prisklasser

För att spela golf behöver man mer än bara ett medlemskap. Man behöver självklart också utrustning, så som klubbor, bag och golfskor. Denna investering kostar ganska mycket men tänk på att du inte behöver byta utrustning varje år, många byter klubbor ungefär vart tionde år. Det är alltså inte nödvändigtvis materialet som kostar pengar utan det som kostar mest är medlemskapet. Tänk också på vart dina golfkompisar är medlemmar, en greenfee på en klubb kostar ofta mellan 300 till 700 kronor. Därför är det viktigt att välja ett medlemskap på en klubb där man trivs.